Vragen over het aanvullen van magnesium, calcium, vitamine D en K2? (deel drie)

Vragen over het aanvullen van magnesium, calcium, vitamine D en K2? (deel drie)

Vandaag vertel ik u waarom ik denk dat de meeste mensen te veel calciumsupplementen nemen, welke rol calcium speelt in de synergie en wanneer en hoe u calcium moet aanvullen als dat nodig is.

De calciummythe

In mijn laatste twee artikelen (deel 1, deel 2) sprak ik over de relatie tussen magnesium, calcium, vitamine D en vitamine K en het belang van magnesium. Vandaag vertel ik u waarom ik denk dat de meeste mensen te veel calciumsupplementen nemen, welke rol calcium speelt in de synergie en wanneer en hoe u calcium moet aanvullen als dat nodig is.

Het probleem

Een groot deel van de e-mails die ik ontvang, is van vrouwen boven de 50 die zich zorgen maken over hun gezondheid. Vaak hadden deze vrouwen een botdichtheidstest ondergaan en kregen ze te horen dat:

  • ze osteopenie of osteoporose hebben
  • ze te veel calcium binnenkrijgen
  • hun botgezondheid niet verbeterde of juist verder bleef afnemen
  • ze andere problemen kregen, zoals spiertrekkingen en krampen

Geen wonder dat ze zich ellendig voelen en zich afvragen wat ze verkeerd hebben gedaan. Ik ben blij dat dit niet zo is en hen geen blaam treft. Ze volgden het advies van artsen die geen rekening hielden met de synergie tussen calcium, magnesium, vitamine D en vitamine K. Het goede nieuws is dat ik hier al tientallen jaren onderzoek naar doe en verkeerde informatie snel uit de wereld kan helpen.

U hebt waarschijnlijk niet meer calcium nodig

In tegenstelling tot magnesium wordt calcium in het lichaam niet snel uitgeput. Calcium zit in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, groenten, zaden, noten, vis en schaaldieren. Bovendien zijn veel voedingsmiddelen verrijkt met calcium, zoals sinaasappelsap, amandelmelk, kokosmelk, enzovoort. Als uw dieet minstens 600 mg calcium per dag bevat, ongeacht de bron of herkomst, zijn calciumsupplementen naar mijn mening niet nodig.

Hoe zit het met mijn botgezondheid?

Als u ten minste 600 mg calcium per dag inneemt, maar last hebt van symptomen die passen bij een magnesiumtekort, zal het verzadigen van uw lichaam met magnesium de gezondheid van uw botten ten goede komen.

Tijdens mijn laatste seminar over magnesium en osteoporose zei ik het volgende:

Wist u dat er ongeveer zeventien voedingsstoffen nodig zijn voor gezonde botten, waaronder magnesium (het belangrijkste mineraal) evenals calcium? Susan Brown, Ph.D, directeur van het Osteoporosis Education Project in Syracuse, New York, waarschuwt dat “het gebruik van calciumsupplementen bij een magnesiumtekort kan leiden tot calciumafzetting in zachte weefsels zoals gewrichten, wat artritis of nieraandoeningen bevordert en bijdraagt aan de vorming van nierstenen.” Dokter Brown beveelt een dagelijkse dosis van 450 mg magnesium aan voor de preventie en behandeling van osteoporose.

Calcium in synergie

Zoals ik in mijn eerdere artikel al schreef, zijn calcium en magnesium antagonisten. Deze antagonistische werking stuurt veel lichaamsfuncties aan. Zo zorgt calcium voor de spiersamentrekking, terwijl magnesium de spierontspanning bevordert. Calcium helpt daarnaast bij de bloedstolling, terwijl magnesium de bloedverdunning ondersteunt. Een laatste voorbeeld: calcium kan volgens verschillende onderzoeken bijdragen aan ontstekingen, terwijl magnesium van nature ontstekingsremmend werkt. Deze synergie bevordert de hartfunctie, draagt bij aan de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat ons lichaam kan bewegen.

Calciumsupplementen

Dit is het antwoord dat ik geef aan mensen die vragen om calciumsupplementen, ongeacht hun omstandigheden of aandoening:

begin door na te gaan hoeveel calcium u uit uw dieet haalt. Op internet kunt u tabellen vinden met de hoeveelheden calcium die er in specifieke voeding zitten. U kunt ook een dagboek bijhouden om te weten hoeveel calcium u gemiddeld binnenkrijgt.

Zodra u weet wat uw calciuminname is, kunt u beslissen of calciumsupplementen zinvol zijn voor u. Dr. Dean stelt voor dat als u 300 mg of meer (maar minder dan 600 mg) calcium uit uw voeding binnenkrijgt, u kunt overwegen om een theelepel ReCalcia toe te voegen. Als u 300 mg of minder calcium uit uw voeding haalt, kunt u overwegen om twee theelepels ReCalcia te gebruiken. U kunt er ook voor kiezen om langzaam uw dosering op te bouwen. Begin in dat geval met een kwart theelepel per dag en verhoog tot één of twee theelepels per dag.

Als u 600 mg of meer calcium uit uw voeding haalt, hoeft u helemaal geen calciumsupplementen te gebruiken. Dr. Dean volgt de EU- en WHO-richtlijnen voor calciumaanvulling, waarin staat dat 600 mg calcium per dag voldoende is voor de meeste mensen.

In het laatste deel van deze serie gaan we het hebben over vitamine D.

Aloha,
Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.be

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws