Magnesium voor de preventie van hartaandoeningen
Veel mensen met hartaandoeningen hebben last van een magnesiumtekort. In ziekenhuizen waar artsen het belang van magnesium inzien, wordt het toegediend bij acture myocardinfarcten en hartritmestoornissen. Net als elke andere spier heeft het hart magnesium nodig.
Magnesium speelt een rol bij de preventie van hartaandoeningen en beroertes. Artsen weten dit, maar weinig cardiologen gebruiken het voor de behandeling ervan. In 1935 werd voor het eerst aangetoond dat magnesium belangrijk is bij de behandeling van hartritmestoornissen. Sindsdien zijn er talloze onderzoeken gedaan waaruit bleek dat magnesium uiteenlopende ritmestoornissen helpt behandelen, waaronder boezemfibrilleren, ventriculaire voortijdige contracties, ventriculaire tachycardie en ernstige ventriculaire ritmestoornissen. Magnesiumsupplementen zijn ook nuttig gebleken bij angina pectoris en bij kransslagaderverkramping of atherosclerose. Toch wordt het door cardiologen genegeerd.
Gemiddeld sterven elke dag 1.671 Amerikanen plotseling en onverwacht aan een hartaanval. Miljoenen mensen over de hele wereld worstelen met hoge cholesterol, hoge bloeddruk en het slikken van verschillende medicijnen om hartaandoeningen te voorkomen.
De behandeling van hoge bloeddruk, hoge cholesterol en hoge bloedsuiker put echter het magnesium uit en verergert deze drie veelvoorkomende aandoeningen.
Magnesium werkt op dezelfde manier als statines bij het verlagen van cholesterol. Elke metabolische activiteit in het lichaam is afhankelijk van enzymen. Voor de productie van cholesterol is bijvoorbeeld een specifiek enzym nodig dat HMG-CoA-reductase heet. Magnesium vertraagt deze enzymatische reactie wanneer het in voldoende hoeveelheden aanwezig is. HMG-CoA-reductase is hetzelfde enzym waarop statines werken.. De mechanismen werken grotendeels hetzelfde; magnesium is echter een natuurlijke manier waarmee het lichaam het cholesterol reguleert, zodra het een bepaald niveau heeft bereikt, terwijl statines dit hele proces vernietigen.
Dit betekent dat als er voldoende magnesium in het lichaam is, het cholesterol beperkt blijft tot essentiële functies (de hormoonproductie en het onderhoud van celmembranen) en niet overmatig wordt aangemaakt. Magnesium is ook verantwoordelijk voor diverse andere veranderingen in lichaamsvetten, waarop statines geen invloed hebben. Magnesium is essentieel voor de activiteit van een enzym dat LDL, het ‘slechte’ cholesterol, verlaagt; het verlaagt ook triglyceriden en verhoogt het ‘goede’ cholesterol, HDL. Een ander enzym dat afhankelijk is van magnesium zet de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 om in prostaglandines, die essentieel zijn voor het hart en de algehele gezondheid.
Uit achttien klinische onderzoeken is gebleken dat magnesiumsupplementen een gunstig effect kunnen hebben op lipiden. In deze onderzoeken daalde het totale cholesterolgehalte met 6 tot 23 procent; het LDL (slechte) cholesterol daalde met 10 tot 18 procent; de triglyceriden daalden met 10 tot 42 procent en het HDL (goede) cholesterol steeg met 4 tot 11 procent. In andere onderzoeken is verder aangetoond dat een laag magnesiumgehalte verband houdt met hogere niveaus van ‘slecht’ cholesterol en een hoog magnesiumgehalte met een stijging van het ‘goede’ cholesterol.
Dr. Carolyn Dean