Magnesiumtekort - de verborgen gezondheidscrisis

Magnesiumtekort - de verborgen gezondheidscrisis

Scheurbuik is het gevolg van een tekort aan vitamine C en wordt behandeld met fruit of vitamine C-supplementen. We weten allemaal hoe belangrijk vitamine C voor ons is, maar uit onderzoek blijkt dat het eigenlijk alleen actief is als cofactor van acht lichaamsenzymen. Ter vergelijking: magnesium is 100 keer krachtiger en speelt een rol bij de activiteit van 700 tot 800 enzymprocessen! Artsen en de publieke opinie negeren het echter, of beschouwen het enkel als laxeermiddel.

Magnesiumtekort is een volksgezondheidscrisis van epische proporties. Tot nu toe heb ik al 65 problemen vastgesteld die worden veroorzaakt door magnesiumtekort. Geen enkele andere overheidsinstantie, universiteit, gezondheidskliniek of arts is ook maar in de buurt gekomen van het documenteren van zo veel feiten.

Problemen die worden veroorzaakt door magnesiumtekort:

1. Brandend maagzuur. Samentrekking van de onderste slokdarmsfincter bij de overgang van de maag kan de sfincter open laten staan, wat zure reflux, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of brandend maagzuur kan veroorzaken. Magnesium verlicht slokdarmsamentrekkingen.

2. Bijniervermoeidheid. Bijniervermoeidheid is een gevolg van chronische stress, angst en paniekaanvallen en lijkt de laatste jaren in epidemische omvang voor te komen. Adrenaline, noradrenaline en cortisol (verhoogd bij chronische stress) putten magnesium uit. Stress veroorzaakt overmatige uitscheiding van magnesium in de urine, waardoor er nog meer magnesium verloren gaat. “Stress” is zo’n zwaar woord, maar we hebben elke dag te lijden onder lichamelijke, emotionele en geestelijke stress. Allemaal put het magnesium uit.

3. De ziekte van Alzheimer. Magnesium blokkeert ontstekingen die veroorzaakt worden door een verkeerde afzetting van calcium en andere zware metalen in de hersencellen. Magnesium beschermt daarnaast tegen het ontstaan van ontstekingen, beschermt de ionenkanalen van de cellen en verhindert het binnendringen van zware metalen in de lichaamscellen.

4. Angína pectoris. Angina pectoris wordt veroorzaakt door hevige krampen in de hartspier, die het gevolg kunnen zijn van een tekort aan magnesium. De hartkamers hebben het hoogste magnesiumgehalte van het hele lichaam; daarom is magnesium zo belangrijk voor de hartfunctie.

5. Angst- en paniekaanvallen. Wanneer de bijnieren niet door voldoende magnesium beschermd worden, komen de stresshormonen adrenaline en noradrenaline veel gemakkelijker vrij. Wanneer het in de bloedbaan belandt, leidt dit tot een snelle polsslag, hoge bloeddruk en hartkloppingen. Hoe minder magnesium het lichaam bevat, hoe heftiger het lichaam reageert op adrenaline. Magnesium kalmeert het zenuwstelsel, ontspant de spieren en verlaagt de hartslag. Zo helpt het angst- en paniekaanvallen te verminderen.

6. Artrose. Magnesium kan helpen bij het oplossen van calcium dat zich in de gewrichten ophoopt. Het kan ook de pijn die gepaard gaat met artrose en ontstekingen behandelen als een veilig alternatief voor pijnstillers.

7. Astma. De productie van histamine en bronchiale samentrekkingen (in de gladde spieren van de bronchiën) nemen toe door een tekort aan magnesium.

8. Atherosclerose met calciumafzettingen. Magnesium is nodig om calcium te helpen oplossen en het in de bloedbaan opgelost te houden. Magnesium helpt, samen met vitamine K2, bij de calciumopbouw in de botten waar het hoort.

9. Bloedstolsels. Magnesium is geen bloedverdunner. In plaats daarvan voorkomt het de opeenhoping van calcium die stolsels veroorzaakt. Magnesium brengt van nature de stollingsfactoren in het bloed in evenwicht.

10. Darmaandoeningen. Magnesiumtekort vertraagt de darmperistaltiek, waardoor er constipatie ontstaat. Dit kan leiden tot vergiftiging en symptomen van colitis, microscopische colitis, PDS, diverticulitis en de ziekte van Crohn.

11. Hersenstoornissen. Een onderwerp dat zo uitgebreid is dat u er beter meer over kunt lezen in mijn boeken.

12. Bruxisme (tandenknarsen). Tot 80 procent van de gevallen van bruxisme doet zich voor tijdens de slaap. Uw tandarts kan de eerste zijn die merkt dat uw tanden langzaamaan slijten. Bruxisme is het gevolg van het vastklemmen van de kaakspieren gedurende de dag en gaat meestal gepaard met stress of angst. Spierspanningen kunnen een gevolg zijn van een magnesiumtekort.

13. Verhoging van het cholesterolgehalte. Toen ik in het midden van de jaren ‘70 geneeskunde studeerde, werd een normaal cholesterolgehalte geacht ongeveer 245 mg/dL te zijn. In de eerste editie van The Magnesium Miracle stelde ik dat “normale” allopathische cholesterolwaarden tussen 180-220 mg/dL liggen. Artsen wijzen er nu op dat het cholesterolgehalte minder dan 200 mg/dL (5,2 mmol/L) moet bedragen Wat zij niet schijnen te weten, is dat magnesium, gebonden aan ATP (Mg2+-ATP), een controlerende factor is voor de snelheidsbeperkende enzymen in het proces van cholesterolbiosynthese dat farmaceutische statines pogen te beïnvloeden. Magnesium is dus verantwoordelijk voor de natuurlijke vertraging van de HMG-CoA-reductase, wanneer cholesterol in voldoende mate aanwezig is.

14. Chronische vermoeidheid (CVS). Het is opmerkelijk hoe magnesium mensen meer energie kan geven en hen kan helpen met het weer oppakken van hun levens. We weten nog steeds niet wat CVS veroorzaakt, maar in mijn analyse van de wisselwerking tussen calcium en magnesium speculeer ik of een teveel aan calcium en een tekort aan magnesium de onderliggende oorzaak zouden kunnen zijn van de mitochondriale disfunctie, wat door veel natuurgeneeskundigen een rol speelt bij chronisch vermoeidheidssyndroom of andere chronische aandoeningen.

15. Blaasontsteking. Magnesiumtekort veroorzaakt verkramping in de blaas, waardoor er vaak onjuiste diagnoses worden gesteld zoals blaasontsteking. Magnesiumtekort kan er ook toe leiden dat calcium zich ophoopt in het slijmvlies van de blaas en de urinebuis, waardoor er irritatie ontstaat die op een blaasontsteking lijkt.

16. Depressie. Serotonine, een stemmingsbevorderende neurotransmitter, is afhankelijk van magnesium. Het is nodig voor de aanmaak en de werking van serotonine, en bij de productie ervan in de hersenen en in de darmen. Dopamine, een neurotransmitter die het beloningsgevoel en de genotscentra helpt regelen, gebruikt magnesium in verschillende stappen van de biochemische route. Een magnesiumtekort in de hersenen maakt het daarnaast vatbaarder voor allergenen en vreemde stoffen, die in sommige gevallen symptomen kunnen veroorzaken die lijken op psychiatrische aandoeningen.

17. Ontgifting. Magnesium is essentieel voor de verwijdering van giftige stoffen en zware metalen zoals kwik, aluminium en lood uit het lichaam. Magnesium is een cofactor bij zowel de productie van glutathion als de werking van de P450-ontgiftingswegen in de lever.

18. Diabetes. Magnesium is essentieel voor de productie en afscheiding van insuline, waardoor het vertering van koolhydraten wordt bevorderd en insuline de glucose naar de cellen kan transporteren. Anders hopen glucose en insuline zich op in het bloed, waardoor er verschillende soorten weefselschade kunnen ontstaan. Tyrosinekinase, het enzym dat in combinatie met insuline glucose in de cel brengt, is afhankelijk van magnesium. Zeven van de tien enzymen die nodig zijn om glucose te metaboliseren, in een proces dat glycolyse heet, zijn ook afhankelijk van magnesium. Al deze factoren betekenen dat magnesium de insulineresistentie helpt overwinnen.

19. Vermoeidheid. Patiënten met een magnesiumtekort hebben vaak last van vermoeidheid, omdat honderden enzymsystemen niet goed functioneren. De belangrijkste factor bij de energieproductie is ATP, dat aan magnesiumionen gebonden moet worden om biologisch actief te zijn. Mg2+-ATP wordt geproduceerd in de Krebs-cyclus, die magnesium vereist in zes van de acht stappen. De Krebs-cyclus begint met pyruvaat uit de glycolysecyclus en functioneert uitsluitend in mitochondriën.

20. Hoofdpijn. Spierspanning en samentrekkingen van de spieren van de nek en het hoofd kunnen verlicht worden met magnesiumsupplementen. Magnesium kan zowel uitwendig als oraal worden toegediend.

21. Hartaandoeningen. Het hart, met name de linker hartkamer, bevat de grootste hoeveelheid magnesium in het hele lichaam. Magnesiumtekort komt vaak voor bij mensen met hartziekten. Magnesiumsupplementen kunnen het risico op hartaandoeningen verminderen. IV-magnesium kan schade aan de hartspier en hartritmestoornissen voorkomen als het aan het begin van een hartaanval wordt toegediend. De meeste medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van hartziekten, onttrekken magnesium juist aan het lichaam.

22. Hypertensie. Door een tekort aan magnesium en teveel aan calcium kunnen de gladde spieren de bloedvaten doen vernauwen en zo een hoge bloeddruk veroorzaken. Bij hoger cholesterol, wat ook door een magnesiumtekort veroorzaakt kan worden, kan het cholesterol zich aan calcium binden, waardoor er atherosclerose in de bloedvaten ontstaat en de hoge bloeddruk verergert.

23. Hypoglykemie. Magnesium regelt de insulineproductie en zorgt ervoor dat er niet te veel van kan vrijkomen, zodat de bloedsuikerspiegel niet plotseling kan dalen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.

24. Spijsvertering. De maagprotonpomp, die de maaginhoud van zuurstof voorziet voor een goede spijsvertering, is afhankelijk van magnesium.

25. Ontstekingen. De meeste farmaceutische bedrijven rekenen, ontstekingen, niet cholesterol, tot een belangrijke oorzaak van hartziekten. Ze weten niet wat de oorzaak is van deze ontstekingen, maar dat weerhoudt hen er niet van om geneesmiddelen te produceren die ze moeten onderdrukken. Deze bedrijven erkennen niet dat calcium zeer ontstekingsbevorderend werkt, en magnesium juist ontstekingen tegengaat. De hele ontstekingscascade (die P-stoffen, interleukines, tumornecrosefactoren, chemokines en cytokines omvat) escaleert wanneer er sprake is van een magnesiumtekort. Het komt erop neer dat ontstekingen worden uitgelokt door een tekort aan magnesium en een relatief overschot aan calcium.

26. Slapeloosheid. Magnesium verlicht de spierspanning die een rustige slaap in de weg kan staan. Ook de productie van het slaapbevorderende melatonine wordt verstoord zonder voldoende magnesium. Magnesium is zo doeltreffend als slaapmiddel, dat als mensen door magnesiumsupplementen niet beter gaan slapen, ik gewoon zeg: “Neem meer magnesium.”

27. Prikkelbare-darmsyndroom (PDS). In mijn boek IBS voor Dummies beschrijf ik het belang van magnesium bij de behandeling van pijn en krampen bij PDS.

28. Nieraandoeningen. Magnesiumtekort draagt bij aan atherosclerotisch nierfalen, doordat calcium zich in de nierslagaders ophoopt. Magnesiumtekort leidt bij niertransplantatiepatiënten tot abnormale lipidenwaarden en een verminderde bloedsuikerregeling. Het is belangrijk dat patiënten met nieraandoeningen ReMag innemen, een gestabiliseerd ionisch magnesium dat rechtstreeks in de cellen wordt opgenomen en zich dus niet in het bloed ophoopt, waardoor er elektrolytische onevenwichtigheden en ritmestoornissen kunnen ontstaan.

29. Nierstenen. In mijn boeken heb ik bewijzen opgesomd van het vermogen van magnesium om nierstenen te voorkomen en te behandelen, vooral in combinatie met vitamine B6.

30. Migraines. Een tekort aan serotonine kan leiden tot migraine en depressie. Serotonine is afhankelijk van magnesium voor een goed hormonaal evenwicht. Bovendien kunnen kleine bloedstollingen de haarvaten in de hersenen verstoppen, wat tot migraines leidt. Magnesium voorkomt dat calcium een onbedoelde bloedstollingen veroorzaakt. Het is bekend dat IV- en orale magnesiumsupplementen migraines kunnen behandelen en voorkomen.

31. Motoriek. Een tekort aan magnesium en teveel aan calcium zullen voortdurende spiersamentrekkingen veroorzaken in elke spiergroep van het lichaam.

De volgende musculoskeletale klachten kunnen worden behandeld met magnesium:

 1. Spierverkramping of -samentrekking van om het even welke spier van het lichaam

 2. Fibrose

 3. Fybromyalgie

 4. GI-spasmen (chronische pijn door niet-gediagnosticeerde spasmen kan leiden tot een onnodige kijkoperatie)

 5. Hoofdpijn

 6. Chronische nek- en rugpijn

 7. Kaakklemmen

 8. Zenuwproblemen: neuralgie, neuritis, neuropathie Een tekort aan magnesium en een relatief teveel aan calcium zullen permanente zenuwprikkelingen veroorzaken in willekeurige zenuwcellen van het lichaam.

Magnesium verlicht de volgende zenuwaandoeningen:

 1. Brandende pijn, tintelingen

 2. Spierverzwakkingen

 3. Gevoelloosheid

 4. Verlammingen

 5. Krampen en toevallen

 6. Huidgevoeligheid

 7. Spanningen

 8. Duizeligheid

 9. Verwarring

 10. Obstetrische en gynaecologische problemen

Magnesium helpt de volgende aandoeningen voorkomen of behandelen:

 1. Premenstrueel syndroom

 2. Dysmenorroe (pijn en krampen tijdens de menstruatie)

 3. Onvruchtbaarheid bij vrouwen (door de verkramping van de eileiders te verlichten)

 4. Vroegtijdige weeën (die kunnen worden uitgelokt door spierkrampen bij magnesiumtekorten)

 5. Pre-eclampsie en eclampsie tijdens de zwangerschap (vochtretentie, hoge bloeddruk en toevallen)

 6. Hersenverlamming

 7. Wiegendood

 8. Onvruchtbaarheid bij mannen (gezond sperma bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium en zink)

 9. Osteoporose Een laag magnesiumgehalte in combinatie met een hoog calciumgehalte, met of zonder vitamine D, zorgt voor een cascade van gebeurtenissen die uiteindelijk tot botverlies leidt.

 10. Ziekte van Parkinson Een tekort aan dopamine leidt tot de ziekte van Parkinson; magnesium is een essentiële cofactor bij de productie van dopamine. Magnesium blokkeert de zenuwontstekingen die veroorzaakt worden door calciumafzettingen in de hersenen.

 11. Syndroom van Reynaud. Magnesium helpt om spastische bloedvaten, die pijn en gevoelloosheid in de vingers veroorzaken, te ontspannen.

 12. Sportblessures. Pijn, ontstekingen, spierkrampen, spierspanningen en littekenvorming kunnen met magnesium behandeld worden.

 13. Sportherstel Magnesium vermindert de opbouw van melkzuur en vult het magnesium aan dat verloren gaat door zweten, wat anders zou kunnen leiden tot spierpijn na de training.

 14. Temporomandibulair gewrichtssyndroom (TMJ). Dit gewricht verbindt de kaak met het jukbeen. Het gewricht kan geïrriteerd en ontstoken raken door artritis, overmatig kauwen op het tandvlees, letsel aan de tanden of de kaak, een verkeerde stand van de tanden of de kaak, een slechte houding, stress en tandenknarsen. De meeste van deze factoren worden verergerd door een tekort aan magnesium.

 15. Tongbijten Bij iemand met een magnesiumtekort kunnen de spieren van de tong en de binnenkant van de wangen tijdens het eten verkrampen, waardoor de tanden er plotseling en onbedoeld op kunnen bijten.

 16. Tandbederf Magnesiumtekort veroorzaakt een ongezonde balans van fosfor en calcium in het speeksel, waardoor de tanden beschadigd raken.

Als uw arts niet inziet dat de bovenstaande 65 aandoeningen door een magnesiumtekort veroorzaakt kunnen worden, en dus door de juiste magnesiumsupplementen ook weer verholpen kunnen worden, zult u waarschijnlijk medicijnen voorgeschreven krijgen. Helaas verminderen medicijnen zoals pijnstillers, diuretica, antibiotica en cortisone juist het magnesium en de andere mineralen die het lichaam nodig heeft, waardoor symptomen volledig uit de hand kunnen lopen.

Wie loopt risico op een magnesiumtekort?

De meest gestelde vragen over magnesium zijn: “Hoe weet ik of ik meer magnesium nodig heb?” en “Moet ik magnesiumsupplementen nemen?” Naar mijn mening kan iedereen baat hebben bij magnesiumsupplementen. Magnesiumtekorten kunnen opgespoord worden met een speciale bloedtest.

Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.be

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws