Magnesiumtekort in de hersenen

Magnesiumtekort in de hersenen

Het verhogen van de magnesiuminname kan een goede manier zijn om de cognitieve vaardigheden te verbeteren. Deze ontdekking komt voort uit veel onderzoek en speculatie dat onvoldoende magnesium de cognitieve functie zouden kunnen aantasten, waardoor het geheugen bij ouder wordende mensen sneller verslechtert.

Dat is echter niet alles. In diverse studies is aangetoond dat een tekort aan magnesium kan bijdragen tot veel gezondheidsproblemen in de hersenen, zoals depressie, angst, de ziekte van Alzheimer, slapeloosheid, migraine en de ziekte van Parkinson. Magnesiumexpert dokter Carolyn Dean heeft in haar nieuwste uitgave van The Magnesium Miracle (2017) overtuigend onderzoek en 600 medische en wetenschappelijke referenties aangehaald, waarin vaak direct verwezen wordt naar de functie van het centrale zenuwstelsel.

De volgende uittreksels waarin de rol van magnesium bij de hersenfunctie en cognitie wordt aangehaald, zijn afkomstig uit The Magnesium Miracle (2017):

Beroertes

In de Verenigde Staten heeft een aanzienlijk deel van de bevolking een tekort aan magnesium, waardoor zij een groter risico lopen op een beroerte met ernstige complicaties tot gevolg. Het herstel na een beroerte verloopt moeizaam en de neurologische schade kan aanzienlijk zijn. Magnesiumtekort kan de neurotoxineschade vergroten door de enorme hoeveelheid chemicaliën in de lucht, ons dieet en het water.

Hersentrauma’s

Een hoger magnesiumgehalte wordt in verband gebracht met beter herstel na een hersentrauma. Magnesiumsulfaat vermindert hersenoedeem aanzienlijk na hersenletsel en wordt gebruikt om patiënten met ernstige TBI zonder bijwerkingen te behandelen. Dit is de belangrijkste informatie die u aan uw arts moet geven als uw kind hoofdletsel oploopt of als een familielid betrokken is bij een auto-ongeluk. Goede neurochirurgen geven magnesium aan al hun patiënten.

Diuretica drogen de hersenen uit

Een van de hierboven genoemde onderzoeken beschrijft een oudere vrouw met een tekort aan serummagnesium als gevolg van een diureticum tegen hoge bloeddruk. Ze werd ernstig verzwakt opgenomen in het ziekenhuis en ontwikkelde een psychose met paranoïde waanbeelden. Na grote intraveneuze doses magnesium verdwenen haar symptomen binnen 24 uur. Haar symptomen zijn echter teruggekeerd omdat ze diuretica blijft gebruiken. Mensen die diuretica voorgeschreven krijgen, moeten met hun arts afspreken om ten minste 600 mg magnesiumsupplementen per dag in meerdere doses in te nemen. Zo kunnen veel van de bijwerkingen van diuretica worden voorkomen.

Veroudering

De Franse magnesiumonderzoeker dokter Pierre Delbet, die aan het begin van de twintigste eeuw praktiseerde, was ervan overtuigd dat de weefsels van het verouderende lichaam drie keer meer calcium dan magnesium bevatten. Hij wist dat calcium neerslaat in weefsels met een tekort aan magnesium. Hij observeerde de toxiciteit van een teveel aan calcium in de testikels, de hersenen en andere weefsels en betoogde bijna een eeuw geleden al dat een tekort aan magnesium een rol speelt bij seniliteit.

Geheugen

Magnesium moet worden beschouwd als een geheugenstimulerend middel. Met name hersenreceptoren die belangrijk zijn voor de leervaardigheid en het geheugen zijn afhankelijk van magnesium. Onderzoekers beschrijven magnesium als een essentieel bestanddeel van het hersenvocht om de geheugenreceptoren actief te houden. De term die zij gebruiken voor deze activiteit, interactiviteit en veranderlijkheid, is plasticiteit.

Angst

In één onderzoek werd het volgende vastgesteld: “Zoals voorspeld in onze hypothese, leidde de verhoging van de magnesiumconcentratie en de verlaging van de achtergrondruis tot de grootste toename in plasticiteit die ooit in de wetenschappelijke literatuur is beschreven.” In het Nederlands betekent dit simpelweg dat magnesium de fysieke reactie op angst vermindert, wat alleen maar goed kan zijn!

Behandeling van telomeren

Telomeren zijn een essentieel onderdeel van de chromosomen die de leeftijd van onze cellen beïnvloeden. Het zijn kapjes aan de uiteinden van chromosomen die ervoor zorgen dat deze niet uit elkaar vallen of zich met andere chromosomen verbinden. Huidig onderzoek naar veroudering richt zich in het bijzonder op deze telomeren. Het mag geen verrassing zijn dat magnesium nauw verweven is met de functie van telomeren. Wat wel schokkend is, is hoe weinig onderzoekers zich hebben gericht op het wonder van magnesium bij het beschermen van telomeren tegen verval. In plaats daarvan zoeken zij naar behandelingen of stellen dure supplementen samen om de telomeren te redden, waarbij zij de oplossing die zich recht voor hun neus bevindt over het hoofd zien.

De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson

Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan magnesium de ziekte van Alzheimer en Parkinson kan veroorzaken of verergeren. Deze aandoeningen zijn het neurologische equivalent van hartfalen. Zowel het hart als de hersenen zijn immers prikkelbare weefsels die elektriciteit afgeven. Beide hebben daarom magnesium nodig. Voldoende magnesium is essentieel voor het behoud van synaptische plasticiteit. Magnesium is nodig voor honderden enzymen in hersencellen die het geheugen en de celfunctie regelen.

Een laag magnesiumgehalte kan niet alleen met laboratoriumtests worden vastgesteld, waarschuwt dokter Carolyn Dean. De meest gebruikelijke magnesiumtest, de serummagnesiumtest, is geen nauwkeurige weergave van het magnesium in uw lichaam. Alleen afgaan op bloedonderzoek en niet op symptomen kan leiden tot een verkeerde diagnose. Als u symptomen van magnesiumtekort ervaart, raden wij u aan dagelijks ReMag®.

ALLE magnesium passeert de bloed-hersenbarrière. Goed absorbeerbaar, geconcentreerd magnesium dat geen laxerend effect heeft, is dan ook de meest effectieve manier om verzadigingsniveaus te bereiken, en ReMag® doet dit beter dan elk ander magnesiumsupplement.

Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.be

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws